1 Mart 2020 Pazar

Russia

Merhabalar arakdaşlar bugün sizlerle beraber Rusya hakkında bilgiler vereceğim ülke hakkında bilgiler , gezilecek yerler , ülkeden dönüşte hediyelik eşya olarak neler alabiliriz hepsini sizinle paylaşacağım 

Rusya 17 milyon kilometre karelik alanıyla Dünyanın en büyük ülkesidir. Dünyanın sekizde birini kaplar Asya ve Avrupa kıtalarına yayılmıştır. Çok milletli bir ülke olan Rusya, 143 milyonluk nüfusun %80 etnik kökeni Rustur. Fakat 150′den fazla etnik köken ile birlikte yaşar. Ülkenin resmi dili Rusçadır. Yaygın konuşulan yabancı diller İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca ve İtalyancadır. Rusya’nın resmi para birimi Rubledir. En büyük şehiri ve başkenti 11 milyonluk nüfusuyla Moskovadır. Rusya’da 1000′den fazla şehir bulunmaktadır. En büyük şehirleri Moskova, St. Petersburg, Nijni Novgorod, Kazan, Krasnodar, Novosibirsk, Rostov, Astrahan, Veliky Novgorod ve Saratovdur. Rusya hakkında genel bilgi tablosu aşağıdaki gibidir.

RESMİ ADRUSYA FEDERASYONU
BAŞKENTMOSKOVA
NÜFUSU145.300.000 (% 73 KENT’te, %27 KIRSAL’da )
YÜZÖLÇÜMÜ17.075.400
RESMİ DİLİRUSÇA
DİNHRİSTİYANLIK ( Ortodoks ), diğer ( islam,katolik)
PARA BİRİMİRUBLE
YÖNETİM ŞEKLİFEDERASYON ( Yarı başkanlık tipi )
TELEFON KODU+7
İNTERNET KODU.ru
ALFABEKiril Alfabesi
OKUMA YAZMA ORANI%98


Rusya iklimi

Bütün Rusya’da orta karasal iklim hakimdir. 4 mevsim yaz kış ilkbahar son bahar olarak görülür. Her mevsim ortalama 3 ay sürer. Rusya’da yazları ortalama +25 derece sonbahar ortalama +10 +15 derece olan hava kışları -15′e kadar düşebiliyor.

Rusya Ulaşımı

Çok gelişmiş tren ağlarına ve kara yollarına sahiptir. Şehir içinde tramvay metro metrobüs otobüs gibi toplu taşıma araçları kullanılmaktadır.

Rusya Şehirleri

Büyüklük sıralamasına göre şehirler sıralaması Moskova, St.Peterburg, Kazan, Nijni Novgorod, Volgorod, Rostov, Astrahan, Krasnodar.
Rusya Şehirlerini yakından tanımak için buraya tıklayın
Rusya Hakkında Diğer Bilgiler
Rusya Federasyonu toprakları 11 zaman dilimi boyunca uzanır. Bu kadar farklı zaman dilimine yayılabilmiş tek ülkedir.Bunun nedeni diğer ülkelere göre toprak yüzölçümünün fazla olmasıdır. Bu yüzden zaman dilimleri uzantısı 11 dilimdir. Rusya ; dünyanın en geniş topraklarına sahip ülkesi olmasına rağmen topraklarının %72’si boştur.En yüksek yeri ise 5630 m yüksekliğindeki Elbrus (El-Iruz) Dağıdır. En önemli nehirleri Volga ve don nehirleridir. Büyük şehirler genel nehir kıyılarında bulunmaktadır.
Madenler : Dünyanın 2. büyük kömür üreticisi olan Rusya’da çıkarılan diğer yer altı zenginlikleri olarak petrol ve doğalgaz yataklarının yanısıra demir, altın, mika, kurşun, çinko, bakır, grafit, alüminyum ve elmas önemli madenlerdir.Dünya demir rezervinin yaklaşık % 40’ı buradadır.
Rusya Temel ihraç ürünleri: Petrol ve yan ürünleri, doğalgaz, ağaç ürünleri, metaller, kimyasal maddeler, çeșitli endüstri ürünleri. Rusya hakkında genel gaz,(merkezi sistem)
Rusya Temel ithal ürünleri: Çeşitli tüketim ürünleri, makine ve ekipmanlar, şeker, ilaç, tahıl.(Rusya hakkında)
Rusya’da Teknik çalışmalar: Rusya Federasyonu, uzay çalışmalarında ABD ile yarış halindedir. İlk nükleer santralimizi Mersin/Akkuyu ‘da kuracaklardır. Kaynak ( Rusya hakkında )
Rusya’da Spor : Rusya Federasyonu spor alanında dünyada söz sahibi bir ülkedir. Spora her yıl büyük harcamalar yapılmaktadır.Buz hokeyi,Futbol, voleybol, güreş ve basketbol yaygındır. (kaynak : Rusya hakkında)
Rusya’da Tarım : Rusya topraklarının % 10’una yakın bir bölümü tarıma müsait durumdadır. Mevcut ekili alanlar, çayırlıklar, otlaklar ve meyve-sebze bahçeleri ülkenin ancak % 27’sini örtebilmektedir.
Rusya’da Endüstri : Rusya Federasyonu, sanayisi gelişmiş ülkeler arasında yer alır. Başlıca endüstri alanları çelik, makina, makina aletleri, çimento, kağıt, kimyevî maddeler ve otomobildir.Kürk endüstrisi ülkede bir hayli gelişmiştir. (Rusya hakkında)
Rusya’da Ormancılık : Ülkenin Avrupa bölümünde çam, köknar ve meşe, Sibirya tarafında sedir, karaçam ve köknar ormanları yer alır. Dünya kereste üretiminin % 20’sine yakın bir bölümü Rusya’ya aittir. (Rusya hakkında)
Rusya’da Hayvancılık : Rusya’da hayvancılık önemli bir geçim kaynağıdır. Sığır yetiştiriciliği , Küçükbaş hayvan besiciliği ve tavukçuluk yaygın olarak yapılır. Ülkenin Avrupa topraklarında ve batı Sibirya’nın bir bölümünde özellikle sütcülük gelişmiştir. Başlıca avalanan balıklar Balina, mersinbalığı, berlam, ringa, morina.(Rusya hakkında)
Rus Ordusu : Sovyetlerden sonra 1998 de hız kazanan Rus Ar-Gesi yeni silahlar üretti. Bilhassa Savunma Sistemlerinde dünyada ki en kalite füze sistemini kurdular. Nükleer güçteki füze ve denizaltıları caydırıcı olup tüm 1 milyon askeri personelden oluşmaktadır. (Rusya hakkında)
Rusya hakkında genel bilgiler bunlardır.
 Rusya Hediyelik Eşyalar
Rusya'dan sevdiklerinize getirebileceğiniz başlıca hediye elbette dünyaca ünlü Rus Vodkasıdır.Matruşka bebekler  , Rus zanaatkarlığının nadide bir örneği olan lake ahşap kutucuklar 'pavlovsky platok ' denilen rengrarenk eşarplar da diğer seçenekler arasındadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kamerun

Merhaba Sevgili Gezginler; Bugün rotamızda sizlerle beraber Kamerun'u inceleyeceğiz. Kamerun ve ya resmi adıyla Kamerun Cumhur...