23 Mart 2020 Pazartesi

Norveç

Merhaba arkadaşlar bugün sizlerle Norveç ülkesine yolculuk yapcağız.


450.000 irili ufaklı gölü ,şelaleri , nehirleri ,dağları ve eşsiz güzellikleriyle dünyanın en iyi yaşam standartlarına sahip ülkelerinden birisidir.
Kuzeydeki petrol kaynakları dünyanın en büyük somon üreticisi olduğundan ekonomik olarak çok güçlüdür.
Dünyada kişi başına en çok kahve tüketilen ülke konumundadır. 
Kolayca uzatılabilecek bu listeyi gerçek kılan ve “kuzey yolu” anlamına gelen Norveç dünyaya farklı bakmanıza neden olan özel coğrafyalardan biri. Bir iki kusuru da olmasa 'mükemmel' kelimesinin coğrafi karşılığı olan Norveç dünyadaki milyonlarca insanın yaşamak isteyeceği cennet kapısı olurmuş.



Norveç'in bu kadar güzelliklerini anlattık fakat her güzelliğin bazı acı taraflarıda vardır bunlar pahalı olması ve iklim koşulları olarak sıraladırabiliriz.
Eğer soğuk sevmiyorsanız, yeşil bir doğa, uzun geceler, hatta hiç bitmeyen beyaz geceler arıyorsanız yaz aylarını tercih etmenizi öneririm. Özellikle gemi ile yapılan fiyort turları  yaz aylarında çok yoğun olduğu için en yüksek turist sezonu bu dönemde yaşanıyor. Otel ve tur fiyatları da normal olarak yükseliyor. Bunun yanı sıra sadece yazın yapabileceğiniz çok sayıda aktiviteyi de deneme şansı yakalıyorsunuz. Bunların en başında “hiking” denilen tırmanış ve yürüyüş geliyor. Fiyortlarda bir iki saatlik yürüyüşlerle çıkabileceğiniz muhteşem manzaralar sizi bekliyor olacak. En güzel rotalardan birkaçı şu şekilde:
  • Geiranger-Trollstigen
  • Trolltunga (Troll’s Tongue)
  • Pulpit Rock (Preikestolen)
  • Kjeragbolten
  • Ryten and Kvalvika Beach
  • Måtind and the Stave-Bleik Coastal Trail
Yazın yaşayabileceğiniz en güzel deneyimlerden biri de balinaları görmek olacaktır. Kışın AndenesTromso ve çevresinde görülebiliyor olsalar da tur imkanları hava şartları nedeniyle çok daha kısıtlı oluyor. Bu yüzden eğer yaz aylarında gidiyorsanız bir gün suren turlara katılarak bu muhteşem yaratıkları doğal ortamlarında izleyebilirsiniz. Buraya tıklayarak tur firmasından bilgi alabilirsiniz.

Norveç hakkında az bilinen bilgiler ise şunlardır
Zorunluluk halleri dışında Norveç’te köpeğinizi kısırlaştırmanız yasa dışıdır.
kinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Norveç’te öldürülen polis sayısı sadece 10 (on)’dur.
 Japonlara Somon balığından suşi yapımını 80’li yıllarda öğretenler Norveçlilerdir.
2014 yılındaki yaşam kalitesi indeksine göre Norveç yaşam standardı en iyi olan ülkedir.
Kayak sporunun doğum yeri Norveç’tir, kayak anlamına gelen “ski” kelimesi Norveççe “odun parçası” anlamına gelir.
Norveç’teki her mahkum hücresinden internete girme hakkına sahiptir.
2000 yılında Norveç 24.5 km’lik dünyanın en uzun tünelini kullanıma açmıştır.
Norveç üniversiteleri herkes için ücretsizdir, hatta yabancılar için bile.
Norveç’in orijinal adı, “Kuzey Yolu” anlamına gelen “Nordweg”di.
Ve son olarak  hediye kısmına gelirsek...



Troller, İskandinav folklorunun eski bir parçası. Utangaç, gündelik yaratıklar geleneksel olarak büyü ile ilişkilendirilmiştir (cadılar ve büyücüler İskandinav dillerinde 'trollkvinner' ve 'trollmenn' olarak bilinir). Geçtiğimiz birkaç yüzyıl boyunca, trol görüntüsü, karanlıkla ve ölümle ilişkilendirilen bir taneden, Norveç dağlarında ve ormanlarında saklanmakta olan yaramaz küçük varlıklardan birine dönüştü. Tüm Oslo'daki hediyelik eşya dükkanlarında göreceğiniz küçük rakamlar, daha turistik bir tarafa ait olabilir, ancak bunlar, buradan alabileceğiniz en eşsiz hediyelik eşyalardan biridir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kamerun

Merhaba Sevgili Gezginler; Bugün rotamızda sizlerle beraber Kamerun'u inceleyeceğiz. Kamerun ve ya resmi adıyla Kamerun Cumhur...