13 Mart 2020 Cuma

Dublin




Merhabalar bugünkü rotamızda İrlanda'nın başkenti Dublin geliyor.
İrlanda genel olarak Türkler gibi güler yüzlü ve sevecen insanlar olarak tanımlanabilir ve Türkleri de çok seviyorlar. Bunun başlıca sebebini yazımızın sonunda detaylı olarak belirteceğiz.

Her yıl İrlanda'nın koruyucu azizi kabul edilen Patrick'in öldüğü 17 Mart, her yıl Hristiyanlığın İrlanda'ya geldiği gün olarak kutlanıyor. Dünya genelindeki İrlandalılar, Aziz Patrick Günü'nde İrlanda kültür ve mirasını da kutluyor


Londra'da Aziz Patrick Günü Yürüyüşü


Phoenix Parkı İrlanda'nın yeşilliğini yansıtan huzurlu bir ortam eğer ağaçların gölgesi altında dinlenirken etrafınızda dolanan geyikleri görürseniz şaşırmayın. Nadas geyiklerine ev sahipliği yapan bu park şehrin en çok ziyaretçi çeken noktaları arasında yer alıyor. Phoeniz Parkı dilediğiniz her gün ücretsiz olarak ziyaret edebiliyorsunuz.


Phoenix Parkı ile ilgili görsel sonucu


Aynı zamanda Dublin, yüksek teknoloji endüstri bölgeleri, iş ve finans merkezleriyle Avrupa’nın Silikon Vadisi olarak tanınıyor. Google, Facebook, Yahoo, Microsoft, Intel, Pay-Pal, eBay, Linkedin gibi dünyanın en prestijli teknoloji firmalarının Avrupa merkezleri Dublin’de

google dublin ile ilgili görsel sonucu



İrlanda'da çok sayıda kaleler var bunlardan birisi de Dublin Kalesi tarihi mimarisiyle dikkat çeken yapı içerisinde gezdikten sonra bahçesinde dinlenebilir, etrafında bulunan kafelerde oturabilirsiniz. Kale, hafta içi her gün 09.45-17.45 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

13- Dublin Kalesi ile ilgili görsel sonucu



Bir söylentiye göre veya koca karı masalları denilen tabirle İrlanda'da çeyrek yıl yani her 4 senede bir 29 Şubatta kadınlar kendisine evlenme teklifi etmeyen erkek arkadaşlarına evlenme teklifi ediyorlarmış. 

leap year  marry ile ilgili görsel sonucu


Claddagh Ring ilk olarak 17. yüzyılda üretilmiş olup, üzerindeki motifler çok daha eskilere dayanan, İrlanda'nın geleneksel yüzüğü.

Bir kalbi tutan iki el ve üzerindeki taçtan oluşan bu desen, kalp kısmıyla aşkı, eller dolayısıyla arkadaşlığı ve taç ile de sadakati sembolize eder.

Takma şekline göre kişinin kalbine dair informasyon verir:
Eğer yüzük sağ elde ve kalp dışarı bakar şekildeyse kişinin kalbi boştur ve yeni ilişkilere hazırdır.
Eğer sağ elde ama kalp kısmı içeri bakıyor durumdaysa kişinin kalbi çalınmıştır.
Eğer sol elde ve dışarı doğru ise takan kişi muhtemelen nişanlıdır.
Sol elde ve içeri bakan yüzük -evet, bildiniz- takanın evli olduğunu gösterir. Detaylı olarak yüzüğü incelemek isterseniz her bütçeye uygun olarak Fallers Jewellery'i ziyaret edebilirsiniz.

                             claddagh ring ile ilgili görsel sonucu

Gelelim size blogun başında bahsettiğim Türkleri sevmelerinin başlıca sebebine...
Yıllar öncesinde bu tarihi olayı duyduğumda gerçekten de çok etkilenmiştim gelelim bu olaya...
Yıl 1845 İngiltere tarafından sömürge gibi yönetilen İrlanda Gorta Mór yani büyük açlık döneminde bu kadar zor durumda kalan ülkeye ne sömürgesi altındaki Britanya ne de diğer ülkeler yeterli yardımda bulunmuyordu. Yardım kilometreler öteden Osmanlı Sultanı Abdülmecid tarafından gelmişti 1.000 pound yardımda bulunmakta ülkeye tahıl, tohum ve gıda malzemeleri yüklü beş insani yardım gemisi gönderdi. İngiltere bunu da engellemek istedi. Ancak Osmanlı gemileri yardımları başkent Dublin'de 50 kilometre uzaklıktaki Drahoda Limanı'na boşaltmayı başardı. Osmanlının yardımları ile birçok kişi ölümden kurtuldu.

File 20181101 83644 8krp7y.jpg?ixlib=rb 1.1

 İrlanda'daki asilzadeler ve halk da padişaha bu jestinin karşılığı olarak teşekkür maksadıyla bir mektup yolladı. Mektubun aslı, Topkapı Sarayı Müzesi'nde bulunuyor.

    Zat-ı şahaneleri Osmanlı Mülkünün Sultanı Abdülmecid Han'a yazdıkları mektupta; "Biz İrlanda eşrafı, siz zat-ı devletlerinin mağdur ve perişan İrlandalılara karşı gösterdiğiniz alaka ve geniş kereminiz dolayısıyla minnet ve en derin şükranlarımızı arz için müsaade istirham ediyoruz. Yine ahalimiz adına ihtiyaçlarımızın görülmesi için siz zat-ı şahaneleri tarafından yapılan bin sterlinlik nakdî yardım sebebiyle teşekküre cesaret eyliyoruz"
     Bu mektuptan 163 yıl sonra bu kez sözlü teşekkür geldi Dönemin İrlanda Cumhurbaşkanı Mary Mcaleese 2010 yılında Ankara'yı ziyaret etti. "İrlanda halkı bu eşine az rastlanır bonkörlük girişimini asla unutmadı" dedi.
     Mcaleese: "19. Yüzyılda ulusumuz kıtlığa bir milyon kurban verdi. Bugün bize yardım eden Türkleri hala unutmadık. Sultanınız bize 5 gemi dolusu gıda maddesi yolladı. Drahoda kentinde bu yükler boşaltıldığında halk o kadar minnettar kaldı ki güzel ay ve yıldız sembolünü kendi sembolleri arasına kattı.
    İrlandalılar yapılan yardımları tarih boyunca unutmadı. 1923 yılında Lozan'da görüşmelerde tüm ülkelere karşı Türkiye'yi desteklediler.



Yarın başka bir ülkenin şehrinde görüşmek üzere. 


                      
                            Yazan: Özge Köse

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kamerun

Merhaba Sevgili Gezginler; Bugün rotamızda sizlerle beraber Kamerun'u inceleyeceğiz. Kamerun ve ya resmi adıyla Kamerun Cumhur...