5 Mart 2020 Perşembe

Tayland

Hepinize merhabalar arkadaşlar bugün sizlerle beraber Tayland ülkesi hakkında bilgiler edineceğiz hadi bep beraber bu eşşsiz güzellikleri saklı cenneti olan ülkeyi tanıyalım.

Tayland, eski adıyla Siyam yada resmi adıyla Tayland Krallığı bir Güneydoğu Asya ülkesidir.


Ucuz, Dinamik, Egzotik, Genç ve Canlı 

İster lüks arayın, ister backpacker olun, Tayland her zevke ve beklentiye hitap edebilen bir ülke. Aileler, romantizm yapmak isteyen çiftlerden tutun, öğrencilere kadar herkesi eve suratında koca bir gülümseme ile yolluyor.  Ancak işin doğrusu, Tayland’ı yaşamak için en güzel yaşlar 20’ler. Çünkü dünyanın her yerinden 20lerindeki insanlar buraya geliyor. Turist nüfusunun önemli bir yüzdeksini oluşturuyorlar. Ayrıca turizm bu ülkede çok geliştiği için yurt dışı tecrübesi az olanların rahat edeceği bir yer.
Eğer tercübeli ve otantik yerler arayan bir backpackersanız, Tayland popülerliği, tesisleşme ve kalabalıklar sizi üzebilir. O durumda kuzey Tayland (Chiang Mai- Pai- Mae Hong Son tarafları) taraflarını tercih edebilirsiniz. Oradan Burma’ya geçip devam etmek de çok cazip olacaktır.
  

Ünlü Adalar ve Şahane Plajlar

Tayland’ın belki de en güzel yanı hem deniz keyifcilerine hem de aktivitecilere uygun adalarının ve plajlarının olması. Phi-Phi Adaları, Ko Pha-Ngan, Ko Samui, Ko Tao, Ko Lanta, Phuket…Bazıları dalış için, bazıları lüks tatil için, bazıları da partilemek için idealler. Hepsinin ortak noktası turkuaz, harika bir denize sahip olmaları.

Harika Dalış Yerleri

Tayland’ta yapılacaklar listenize mutlaka dalışı alın deriz. Çünkü burada hem yeni başlayanlar için hem de profesyoneller için çok iyi dalış noktaları var. Hiç denememiş olanlar için keşif dalışı yapmak ya da dalış brövesini almak isteyenler için kurs fiyatları da makul. Özellikle yeni başlayanlar için Tayland Körfezi tarafındaki Ko Tao Adası’nda birçok dalış okulu var. Andaman Deniz’i kıyılarındaki Surin ve Similan Takımadaları ise dünyanın en iyi dalış noktalarından sayılıyor. Ko Krandan adası ise günübirlik şnorkel dalışı için ideal.

Macera ve Aktivite Cenneti

Tayland tam bir aktivite cenneti! Masmavi planktonların içinde yüzmekten, Tay boksu öğrenmek gibi buraya özgü deneyimlerden, hala kaplanların yaşadığı ulusal parklarda safari, sirkte akrobatlık tecrübesine kadar farklı ve akıl çıkarıcı deneyim var.  Kasım ayı şelalelerde rafting ve trekking için ideal zaman. Mart ise kiteboard sezonu başlangıcı. Kiteboard için Hua Hin, Pranburi, Phuket, kaya tırmanışı için Krabi çok popüler. Ağaçlarda maymun gibi salınmak için de Ko Tao, Sangkhlaburi , Pattaya’da turistler için birçok macera parkları var. Kayaking ve ziplining için de Kanchanaburi ünlü.

Tarih ve Kültür Merkezi

Antik kalıntılar, budist tapınakları ve mabetleri tüm ülkenin en önemli kültürel değerleri. Ülkenin her yerinde birbirinden ihtişamlı dini yapılar var. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Sukhothai ve Ayuthana kalıntılarını bisikletle gezmek bir klasik. Chiang Mai ‘de ve monarşinin kalbi Bangkok’ta da budist mimarisinin en güzel örnekleri var.

TAYLAND’A GİTMEK İÇİN EN İYİ MEVSİM

En iyi zaman: Kasım’dan Mart’a kadar. Çünkü Muson yağmurları bitmiş oluyor. Havalar ideal derecelerde ve bitki örtüsünün en güzel olduğu zaman. Ama yılbaşı döneminde çok kalabalık ve pahalı oluyor.
İdeal değil ama uygun zaman: Nisan’dan Haziran’a ve Eylül’den Ekim’e. Çok sıcak ama en azından yağmursuz. İyi yanı ise daha az kalabalık olması.

TAYLAND YEMEKLERİ

Her damak zevkine hitap etmez biliyoruz ama yeni lezzetlere açıksanız Thai mutfağı gerçekten dünyanın lezzetli mutfağı! Güçlü baharatlar ve aromatik tatların bir arada olduğu yemeklerde dört ana unsur olan ekşi, tatlı, tuzlu, acı dengesi işin püf noktası. Tropik meyveler, körili erişte ve pirinç yemekleri ve deniz ürünleri başlıca lezzetler. Tayland’dan yemeden dönülmemesi gereken yemeklerse; Pad Thai, Currry (acı seviyorsanız özellikle yeşil köri mükemmel), Papaya Salad, Bananas in Coconut Milk, Mango Sticky Rice
Maceracı olanlar kendilerini burada çerez niyetine tüketilen kavrulmuş böcekleri sokaklardan atın alabilirler. 🙂

AYLAND’DA FİYATLAR & BÜTÇE

Öncelikle Tayland’ın her yerinde fiyatlar bir değil. Başkent Bangkok en pahalı yeri. Phuket ve Koh Phi Phi’de ikinci en pahalı yerler. Normalde Pattaya da bu skala da ama bizce düz duvara tırmananların tatil mekanı olduğu için biz zaten rotaya burayı dahil etmenizi önermiyoruz. Tayland’da sokak yemekleri hem yerliler, hem de turistler arasında çok popülerdir ve lezzetlidir. Hindistan’daki sağlık sıkıntıları yok. Bütçesi geniş olanlara bile bu kültürü deneyimlemelerini öneririz.
Biz, bizce Tayland’ın en güzel ve ucuz yeri olan Chaing Mai’de 2 kişi için 3 öğün yemek + pansiyonda konaklama için günlük toplamda  40 dolar harcıyorduk. Yanlış anlaşılmasın; bu bütçe 2 kişinin 3 öğün yemeğini ve içinde kendine ait banyosu olan ama derme çatma bir yerdeki özel odanın günlük maliyeti idi. Katıldığımız turlar, aktiviteler buna dahil değil.
Öte yandan Bangkok’ta kişi başı fiyatlar aşağı yukarı şöyle:
$ – 1500 Baht/ 30-45 Dolar (Konaklama : Konuk evi / Hostelde, Yemek: süper sokak lezzetleri, Ulaşım: toplu taşıma, Eğlence: bir iki bira dahil)
$$ – 1500- 3000 Baht / 45-85 Dolar (Konaklama: otelde, Yemek: restoranlarda, Ulaşım: motosiklet kiralama, Eğlence: partilere giriş & içkiler dahil)
$$$ – 3000 Baht üstü / 85 Dolar üstü (Konaklama: butik otelde, Yemek: fine dining restoranlarda, Ulaşım: sraba kiralama, Eğlence: günlük turlar dahil)

ULAŞIM & VİZE

TAYLAND’A ULAŞIM  & VİZE
Tayland’a vize gerekmiyor. Bir girişte en fazla 30 gün ülkede kalabiliyorsunuz.

TAYLAND İÇİNDE ULAŞIM
Tayland’ın can damarı turizm olduğu için ulaşım, konaklama gibi konular çok gelişmiş. Gelişmişten kastımız cillop gibi otobüsler değil, şehirler arası düzenli servislerin olması ve tıkır tıkır işlemesi.  Dağın başına gitmeye çalışmıyorsanız her yere kolayca ulaşabilirsiniz.

KONAKLAMA

Tayland’da temizlik çok önemli verilen bir konu olduğundan, pansiyonundan 5 yıldızlı oteline her yerde gönül rahatlığı ile kalabilirsiniz. Bazı yerlerde eşyalar eski olabilir ama temizdir. Ayrıca Tayland’da backpacking kültürü çok yaygın ve backpackerlar tarafından çok da tercih edilen bir yer olduğu için çantanızı hosteldeki odanıza atar atmaz bir sürü arkadaş edinmeniz garanti. Ancak Koh Phi Phi ve Koh Phangan gibi parti noktalarındakii hostellerde sessizlik & huzur garantisi vermek zor. İşin gerçeği şu ki Anglosaksonlar buralara ciğerlerini bırakmaya geliyorlar.
Her yazımızın içinde o şehre dair konaklama önerimizi bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kamerun

Merhaba Sevgili Gezginler; Bugün rotamızda sizlerle beraber Kamerun'u inceleyeceğiz. Kamerun ve ya resmi adıyla Kamerun Cumhur...